Datum objave: 22. 08. 2014.

Prema novom istraživanju, veći unos kofeina kod žena povezan je s nižom pojavnošću tinitusa – stanja kod kojeg osoba osjeća neobičan zvuk u ušima ili glavi, tzv. zujanje u ušima, iako ne postoji nikakav odgovarajući vanjski izvor zvuka.

U istraživanju, američki znanstvenici obradili su podatke prikupljene iz kohortnog istraživanja Nurses' Health Study II. Ispitanice navedenog kohortnog istraživanja bile su žene koje su imale 30-44 godine u trenutku kada je započelo ispitivanje (1991.) i od tada su, svakih nekoliko godina, prikupljani opsežni podaci o njihovoj povijesti bolesti, prehrani i životnom stilu. Slučaj tinitusa istraživači su pripisali ženama koje su prijavile svakodnevnu prisutnost simptoma ili prisutnost simptoma nekoliko puta tjedno, a u analizu su uključili samo podatke onih ispitanica koje na početku istraživanja nisu imale simptome tinitusa. Tako je u istraživanje uključeno 65 085 žena, među kojima je tijekom 18 godina zabilježeno 5 289 slučajeva tinitusa.

Usporedivši unos kofeina i učestalost pojave tinitusa, istraživači su opazili negativnu povezanost – što je unos kofeina bio veći, pojavnost tinitusa bila je manja. Bez obzira na dob, žene koje su unosile 450-599 mg kofeina na dan (ekvivalent 4,5-6 šalica kave dnevno), u usporedbi s onima koje su dnevno unosile 150 mg kofeina (ekvivalent 1,5 šalici), imale su 15 % nižu učestalost pojave „zujanja u ušima“.

Iako mehanizam djelovanja kofeina na titinus nije jasan, kao moguće objašnjenje autori navode rezultate istraživanja na životinjama koji su pokazali da kofein može izravno djelovati na srednje uho.

Izvor: The American Journal of Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari