Vitaminoteka

Datum objave: 10. 02. 2015.

U novom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of the National Cancer Institute, skupina američkih istraživača ispitala je povezanost konzumacije kave i rizika od melanoma – opasnog oblika karcinoma kože.

Za potrebe analize obrađeni su podaci jednog opsežnog istraživanja u kojem je sudjelovalo 447 357 osoba. Na početku istraživanja bile su ispitane prehrambene navike, pa tako i unos kave. Niti jedan ispitanik tada nije imao karcinom, no nakon, u prosjeku, 10,5 godina praćenja njih 2 905 je razvilo melanom.

Analiza je pokazala da se rizik od razvoja melanoma smanjivao što su ispitanici konzumirali više kave. Ispijanje četiri šalice kave dnevno, primjerice, bilo je povezano s 20 % nižim rizikom od melanoma. Ovakav učinak primijećen je samo kod konzumacije kave s kofeinom, no ne i bezkofeinske kave.

Rezultati istraživanja pokazali su se neovisnima o različitim mogućim ometajućim čimbenicima, poput dobi, pušačkog statusa i izloženosti UV-zrakama. Međutim, navedeno ne sugerira povećanje unosa kave u cilju prevencije melanoma. Najboljim načinom prevencije i dalje se smatra zaštita od sunčevih UV-zraka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava, Koža,

Komentari