Datum objave: 12. 03. 2015.

Poznato je da je umjerena konzumacija kave povezana s nižim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 te bolesti srca. Međutim, utjecaj kave na zdravlje kardiovaskularnog sustava i dalje je kontroverzan jer je njena konzumacija povezana i s povišenim razinama kolesterola te visokim krvnim tlakom.

Stoga je skupina korejskih stručnjaka odlučila ispitati povezanost unosa kave i prisutnosti kalcija na koronarnim arterijama, koji ukazuje na otvrdnuće ovih krvnih žila koje opskrbljuju srčani mišić, te je povezan s većim rizikom od srčanog udara.

Istraživanje je bilo provedeno na 25 138 muškaraca i žena prosječne dobi od 41 godine. Prilikom analize podataka, u obzir su bili uzeti i potencijalni ometajući čimbenici poput razine tjelesne aktivnosti, pušačkog statusa te prisutnosti kardiovaskularnih bolesti u obiteljskoj anamnezi.

Ispitanici su prema učestalosti konzumacije kave bili podijeljeni u više skupina, a rezultati su pokazali da je najmanju prisutnost kalcija u koronarnim arterijama imala skupina koja je ispijala 3-5 šalica kave dnevno.

Autori smatraju kako se primijećeni povoljan utjecaj može pripisati poznatom učinku kave na smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, budući da je dijabetes povezan s aterosklerozom, tj. otvrdnućem arterija.

Izvor: Heart

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari