Datum objave: 06. 05. 2014.

Posljednjih 80 godina raspravlja se da li napitci bogati kofeinom posjeduju diuretski učinak odnosno potiču povećano izlučivanje tekućine iz organizma. Poveznica između unosa kofeina i izlučivanja tekućine iz tijela leži u djelovanju kofeina na hormone koji reguliraju razine tjelesnih tekućina. No, da li kofein doista posjeduje diuretski učinak, engleski znanstvenici ispitali su putem randomizirane studije provedene na 50 zdravih muškaraca koji redovito unose kavu.

Tijekom studije ispitanici su unosili 4 šalice kave koje su sadržavale 200 mg kofeina po šalici, a zatim 4 čaše vode. Svi sudionici su konzumirali uobičajenu prehranu te bilježili unos i vrstu namirnica u dnevnik prehrane. Hidracijski status procijenjen je putem uzoraka krvi i urina te je praćena promjena tjelesne mase.

Neke studije smatraju kako se diuretski učinak postiže pri većem unosu od 500 mg kofeina dnevno. Međutim, rezultati ove studije pokazali su kako unos od čak 800 mg kofeina dnevno nije pridonio tom učinku. Promatranjem promjene tjelesne mase, autori studije su zaključili, kako nema značajnih gubitaka na masi koji bi sugerirali dehidraciju organizma. Međutim, analizom krvi i urina primijećen je poveći gubitak natrija u osoba koje su pile kavu u odnosu na one koje su unosile vodu.

Adekvatna hidracija organizma važan je segment optimalnog fiziološkog funkcioniranja tijela te se zato odraslim muškarcima preporuča unos od 2,5 litre tekućine dnevno za postizanje homeostaze organizma.

Izvor: PLOS One

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari