Datum objave: 24. 10. 2014.

Kava i kofein povezani su s nekim pozitivnim, ali i negativnim učincima na zdravlje, a saznanja novog istraživanja predlažu da iza takvih kontradiktornih rezultata stoji genetička podloga.

Još otprije je poznato da pojedinci koji nose određenu varijantu gena odgovornu za spori metabolizam kofeina, lošije reagiraju na njegov visok unos. Međutim, u novom istraživanju, američki znanstvenici su otišli korak dalje i identificirali nove gene povezane s metabolizmom kofeina i njegovim utjecajem na organizam.

Konkretnije, u istraživanju, koje se baziralo na podacima preko 120 000 redovitih konzumenata kave, otkrivene su dvije varijante gena povezane s metabolizmom kofeina te dvije varijante gena povezane s „nagrađujućim“ učinkom kave. Nadalje, dva gena uključena u metabolizam šećara i masti, također su, po prvi put, dovedena u vezu i s metaboličkim te neurološkim učinkom kofeina.

Autori zaključuju kako bi navedeni geni mogli pomoći u otkrivanju mehanizama koji leže ispod primijećenih razlika u utjecaju kave na pojedince. Budući da potencijalno utječe na sustave nagrade, napominju i da je unos kave vjerojatno „prirodno reguliran“ kako bi se optimalno iskoristio učinak kofeina na organizam.

Izvor: Molecular Psychiatry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari