Datum objave: 04. 12. 2014.

Kako bi obilježio Svjetski dan dijabetesa, britanski Institute for Scientific Information on Coffee koji se bavi prikupljanjem i proučavanjem rezultata znanstvenih istraživanja o utjecaju kave na zdravlje, objavio je kratak pregled novijih saznanja o koristima kave u prevenciji dijabetesa.

Zaključak izvješća bio je da redovita, umjerena konzumacija kave može pomoći u snižavanju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Glavna saznanja bila su sljedeća:

• Epidemiološka istraživanja pokazala su da je konzumacija 3-4 šalice kave dnevno povezana s 25 % nižim rizikom od dijabetesa u usporedbi s dnevnom konzumacijom manjom od dvije šalice.
• Svaka dodatna šalica kave dnevno, ukoliko se redovito ispija, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 7-8 %.
• Novija saznanja upućuju na to da kofein nije bitna komponenta kave kada je u pitanju prevencija dijabetesa. S nižim rizikom od ove metaboličke bolesti povezuje se i konzumiranje bezkofeinske kave.
• Čini se i da koristan učinak kave ovisi o vrsti i načinu pripreme tog omiljenog napitka. Ispijanje tzv. filter-kave pokazalo je veći zaštitni učinak od turske kave, a u usporedbi s uobičajenom „kofeinskom“ kavom, čini se da od dijabetesa bolje čuvaju bezkofeinske varijante.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari