Datum objave: 04. 12. 2013.

Posljednjih godina svjedočimo mnogim istraživanjima koje ukazuju na brojne učinke kofeina na ljudsko zdravlje. Nedavne studije naglašavaju povoljno djelovanje na kardiovaskularno zdravlje i velike krvne žile, no, da li povoljno utječu i na sitne krvne žile?

Studija je provedena na 27 zdravih ispitanika koji su tijekom dva dana pili kavu s kofeinom i dekofeinsku kavu pri čemu im je mjerena cirkulacija u prstu standardnom metodom tzv. laser Dopler flometrijom. U obzir su uzeti i puls srca, krvni tlak i razine hormona. Autori studije tvrde da se uzimanjem kave s kofeinom, u odnosu na ispijanje bezkofeinske kave, blago povećava krvni tlak te poboljšava funkcija sitnih krvnih žila kao i cirkulacija za 30 %. Puls srca bio je jednak pri ispijanju obje vrste kave.

Unatoč tome što nije ustanovljen točan princip djelovanja kofeina na sitne krvne žile, znanstvenici smatraju da potencijalno objašnjenje leži u njegovu širenju krvnih žila kao i u sposobnosti smanjenja upalnih procesa koji se smatraju pritajenim uzročnikom kroničnih bolesti.

Izvor: American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari