Utjecaj luka na zdravlje

Datum objave: 01. 01. 2005.

Već su dugo poznati pozitivni učinci luka i češnjaka na zdravlje srca, međutim taj učinak nije u potpunosti razjašnjen..
Novo australsko istraživanje kojim se nastojala utvrditi razlika u efikasnosti različitih vrsta i različtih doza luka potrebnih za postizanje pozitivnog učinka, pomaklo se jedan korak bliže u razjašnjenju spomenutog učinka.
Istraživanje je provedeno na svinjama čija je standardna prehrana obogaćena točno određenim vrstama i dozama luka.
Sveukupno gledano, konzumacija luka rezultirala je značajnim smanjenjem triglicerida u plazmi. Međutim ukupni kolesterol u plazmi i omjer LDL/HDL nije se značajno promijenio. Broj eritrocita se smanjio ovisno o uzimanoj dozi, dok se koncentracija limfocita povećala.
Izvor: British Journal of Nutrition (2004) 91: 211-218.

Pošalji prijatelju na email

Komentari