Lora Štrbac

Datum objave: 17. 04. 2024.

Klinička studija objavljena u časopisu Nature Metabolism naglašava važnost razumijevanja kompleksnog odnosa između prehrane, zdravlja crijeva, metabolizma glukoze i općeg zdravlja, posebice u kontekstu eskalacije svjetske epidemije pretilosti.

Ohrabrujuće rezultate donosi istraživanje o rezistentnom škrobu, ističući njegovu ulogu u metabolizmu glukoze i kontroli tjelesne mase.

Rezistentni škrob ne razgrađuje se u gornjem dijelu crijeva, već ga fermentiraju mikroorganizmi u debelom crijevu, zbog čega djeluje kao prebiotik. Postoji više od 200 kliničkih ispitivanja koja su istraživala upotrebu rezistentnog škroba, uglavnom dobivenog iz kukuruza, krumpira, riže i zobi, kako bi se istražile različiti aspekti zdravlja, uključujući probavu, imunosno zdravlje, inzulinsku osjetljivost, zdravlje debelog crijeva i osjećaj sitosti, kao i upravljanje tjelesnom masom.

U placebo-kontroliranom istraživanju sudjelovalo je 37 osoba prosječne dobi 33 godine s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Nasumično su podijeljeni u skupinu koja je uzimala rezistentni škroia (40 g dnevno) ili skupinu koja je dobivala energetski usklađeni placebo dodatak. Nakon toga, sudionici su prošli kroz razdoblje pauze od četiri tjedna prije prelaska na drugu fazu istraživanju tijekom još osam tjedana, uz konzumaciju jedne vrećice dva puta dnevno.

Rezultati su pokazali da je osam tjedana uzimanja rezistentnog škroba rezultiralo prosječnim gubitkom tjelesne mase od 2,8 kg u usporedbi s nikakvim promjenama kod osoba koje su uzimale placebo dodatak. Također, primijećeno je značajno smanjenje masnog tkiva i opsega struka već u drugom tjednu istraživanja kod skupine koja je uzimala rezistentni škrob.

Dodatno, skupina koja je uzimala rezistentni škrob imala je značajno smanjenje upalnih citokina, povećanje izlučivanja triglicerida i ukupnog kolesterola u usporedbi s placebom. Također je došlo do povećanja broja određenih bakterija u crijevima, poput Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium longum i Ruminococcus bromii, pri čemu je povećana brojnost B. adolescentis bila čvrsto povezano sa smanjenjem indeksa tjelesne mase.

Istraživači zaključuju da, s obzirom na prirodnu prisutnost rezistentnog škroba u hrani i mogućnost njegova dodavanja u svakodnevnu prehranu, ovi rezultati pružaju praktičan pristup u liječenju pretilosti i povezanih metaboličkih poremećaja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mršavljenje, rezistentni škrob,

Komentari