Lora Štrbac

Datum objave: 15. 04. 2024.

Infekcije mokraćnog sustava pogađaju oko 400 milijuna ljudi godišnje, pri čemu otprilike 50% žena iskusi ovaj problem barem jednom u životu.

Glavna metoda liječenja su antibiotici, no oni narušavaju mikrobiom te ne sprječavaju ponovnu pojavu bolesti.

Nedavno je razvijen novi dodatak prehrani koji kombinira sastojke kako bi se izbjegli kronični problemi urinarnog trakta i smanjila potreba za dugotrajnom upotrebom antibiotika. Dodatak prehrani se sastoji od cijelog ploda brusnice, D-manoze u klinički relevantnim dozama te mikroinkapsuliranog vitamina D3.

Istraživanje je trajalo 12 tjedana, a cilj mu je bio izmjeriti učestalost ponovnih epizoda bolesti te procijeniti poboljšanja u kvaliteti života. Sudjelovalo je 98 žena s akutnim cistitisom, potvrđenim pozitivnim bakteriološkim nalazom urina. One su nasumično podijeljene u dvije skupine, pri čemu su obje skupine primale standardnu antibiotsku terapiju, dok je jedna skupina također dobila kombinirani dodatak prehrani.

Rezultati su pokazali da je skupina koja je uzimala dodatak imala čak četiri puta manju vjerojatnost za ponovnu infekciju u usporedbi s onima koji nisu uzimali dodatak. Također, broj ponovnih infekcija po osobi u kontrolnoj skupini bio je jedan, dok se u skupini koja je uzimala dodatak infekcija uopće nije ponovila kod većine ispitanika. Osim toga, skupina koja je uzimala dodatak prehrani izvijestila je o 20% većem poboljšanju kvalitete života tijekom prvog tjedna uzimanja dodatka prehrani u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Stoga, istraživači zaključuju da kombinirani dodatak prehrani koji sadrži brusnicu, D-manozu i vitamin D3 može biti učinkovit u smanjenju ponovnih infekcija urinarnog sustava.

Izvor: EC Gynaecology

Pošalji prijatelju na email

Komentari