Svjetski dan hrane

Datum objave: 01. 01. 2005.

Svjetski dan hrane obilježavamo svake godine, 16. listopada pod okriljem FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu) te Ujedinjenih Nacija. Tema Svjetskog dana hrane za 2005 je «Poljoprivreda i interkulturalni dijalog» s ciljem osvrta na doprinos različitih kultura svjetskoj poljoprivredi.. Dobar interkulturalni dijalog je preduvjet za napredak u pogledu saniranja problema gladi u svijetu i zaštite okoliša.
Smatra se da je poljoprivreda nastala prije približno 10 000 godina na raznim dijelovima zemaljske kugle, a povijest poljoprivrede prepuna je primjera važnih međukulturalnih razmjena. Jedna od teorija kaže da su ljudi sa srednjeg Istoka donijeli prve alate i tehnologiju u Europu. Slični pokreti zabilježeni su i u Africi, centralnoj i južnoj Americi, Kini; Indiji i jugoistočnoj Aziji. Zašto su ljudi migrirali? Zato što je poljoprivreda osiguravala pouzdan izvor hrane, što je rezultiralo povećanjem populacije pa su naši preci kterali u potragu za novim obradivim površinama.
Tijekom povijesti, interkulturalna kretanja usjeva i križanje stoke značila su revolucionarne promjene u prehrani i smanjila su siromaštvo. Primjerice, krumpir je kultura koja je stigla u Europu iz Amerike, a može se uzgojiti relativno brzo i jeftino, a zahvaljujući uvođenju ove kulture u 16. stoljeću zaustavljena je glad koja je tada vladala na prostorima Europe. Nasuprot tome, iz Afrike i Europe u Ameriku je stigla kava, grožđe i pšenica.
Međutim, interkulturalni dijalog nije tek razmjena biljnih i životinjskih vrsta i namirnica među pojedinim nacijama. To je i upoznavanje i poštivanje tradicijskih gastronomskih vrijednosti i religijskih običaja vezanih uz hranu.
Vrhunski prehrambeni proizvodi u pojedinim zemljama uvijek se prepoznaju i posebno su označeni. Primjerice, u Hrvatskoj imamo oznake «izvorno hrvatsko» i «hrvatska kvaliteta». Na nedavno održanom seminaru o zaštiti zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda održanom u Zagrebu naglašeno je da je jedina perspektiva za hrvatske proizvođače autohtonih prehrambenih proizvoda na zajedničkom tržištu Europske unije zaštita zemljopisnog podrijetla i izvornosti tih proizvoda.
Trend na tržištu prehrambenih proizvoda u EU je želja potrošača za autentičnošću, izvornošću i zdravstvenom pogodnošću proizvoda.

Pošalji prijatelju na email

Komentari