Šećer je povezan s oštećenjem živčane cijevi

Datum objave: 01. 01. 2005.

Već je od ranije poznato da dijabetes, pretilost i slatka hrana povećavaju rizik od urođenog defekta neuralne cijevi ili spina bifida-e.. U najnovijem istraživanju ove problematike uočeno je da i hrana sa visokim glikemičkim indeksom (GI) može biti povezana sa ovim defektom.
U istraživanju je sudjelovalo 454 majki, koje su rodile djecu sa ovim defektom i 462 majke, koje su činile kontrolnu skupinu, a istraživao se njihov unos saharoze, glukoze i hrane sa visokim GI u vrijeme začeća.
Rezultati su pokazali da je visok unos saharoze i hrane sa visokim GI povezan sa dvostruko većim rizikom od defekta neuralne cijevi. Kod žena sa graničnom pretilošću (BMI 29) hrana sa visokim GI polučila je četiri puta veći rizik od ovog defekta.
Najbolja zaštita od defekta neuralne cijevi je uzimanje dovoljne količine folne kiseline, dok utjecaj šećera na povećanje rizika treba kroz daljnja istraživanja potvrditi.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition (2003) 78: 972-978.

Pošalji prijatelju na email

Komentari