Piletina može smanjiti rizik od raka kolona

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prema studiji objavljenoj u American Journal of Gastroenterology, konzumacija piletine može utjecati na smanjenje rizika od razvoja raka kolona. Spekulira se da su selen i kalcij zaslužni za zaštitno djelovanje piletine.., kao i da konzumenti pilećeg mesa jedu manje procesiranog mesa koji se smatra čimbenikom rizika za rak kolona – ipak, za sada, jasnog objašnjenja nema.
Za sada postoje samo rezultati studije koji su pokazali da osobe koje konzumiraju veće količine pilećeg mesa, u usporedbi sa osobama koje konzumiraju manje iste namirnice, imaju za 21 % manji rizik od svih adenoma – tvorevina iz kojih se može razviti rak kolona.
Nadalje, zaštitno djelovanje pilećeg mesa pokazalo se još većim kod osoba sa uznapredovalim adenomima. Naime, kod njih je, među osobama koje su konzumirale najviše pilećeg mesa, rizik od razvoja raka kolona smanjen za čak 39%.
U studiji je sudjelovalo preko 1500 osoba koji dobrovoljno pristali na ponavljanje kolonoskopije u dva velika klinička pokusa.

Izvor: American Journal of Gastroenterology, December 2005; vol 100: pp 2789-2795.

Pošalji prijatelju na email

Komentari