Opatija - domaćin okupljanja znanstvenika s područja prehrane

Datum objave: 22. 10. 2004.

Od 17. do 20. listopada u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji u organizaciji [url="#"] Kluba prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista [/url] te [url="#"] Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta [/url] održavala sa su se istovremeno dva skupa..: 2. Skup prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista središnje Europe i 5. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.

Na istom mjestu našlo se nekoliko stotina stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Austrije, Italije, Nizozemske, SAD-a, Izraela i nekih drugih, kako bi razmjenili najnovija znanstvena saznanja svojih područja istraživanja.

Još od prvoga sastanka davne 1977. godine kroz niz redovitih zasjedanja, cilj organizatora bilo je i promicanje međunarodne suradnje, te je kongres 2004. godine po drugi puta poprimio epitet internacionalnog. Time je zadovoljena želja za što širom i kavlitetnijom razmjenom informacija kroz oblik multidisciplinarnog foruma u poljima znanosti o prehrani i tehnologiji prehrane, nutricionizma i primjenama biotehnologije u proizvodnji hrane. Na taj način, osim znanstvenika, na skup su se rado odazvali i aktivno sudjelovali i predstavnici prehrambene industrije i potrošačkih udruga, svi zajedno dočekani piaem dobrodošlice u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.

Organizatori Kongresa potrudili su se da svi zainteresirani mogu prisustvovati svakom pojedinom predavanju na način da nije bilo dva ili više paralelnih programa, već je multidisciplinarnim pristupom jedno predavanje određenom logikom slijedilo za drugim. Nakon svake prezentacije uslijedila bi zanimljiva rasprava i pitanja sudionika kroz koje je malo tko mogao primjetiti da je službeni jezik Kongresa ustvari bio engleski.

Usporedo s predavanjima u Kongresnoj dvorani hotela Adriatic, u hodniku istoga svaki dan postavljali su se novi posteri s na zanimljive i inovativne naeine obra?enim temama znanstvenih radova kako uvaženih profesora, tako i studenata prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma.

U stankama za kavu sudionici su se mogli zasladiti proizvodima sponzorskih tvrtki ili razgledati štandove istih. Za najveću “feštu” može se zahvaliti Podravci koja je pretposljednji dan Kongresa organizirala gala-večeru sa švedskim stolom, tombolom i glazbom uživo kojoj mnogi nisu mogli odoliti i ne zaplesati. Nakon svečanog zatvaranja u srijedu 20.10.2004. i razmjene e-mail adresa, s nestrpljenjem se očekuje idući, vjerojatno još veći i informativniji Kongres.

Izvjestila: Željka Lukešić, dipl.ing.

Pošalji prijatelju na email

Komentari