On puno jede, a uopće se ne deblja!

Datum objave: 01. 01. 2005.

Okoliš u kojem živimo zapravo potiče nakupljanje kilograma. Međutim, svi ljudi ne reagiraju jednako na ovakav okoliš: neki postaju gojazni, neki su vitki. Zbog čega? Da li postoje razlike u kontroli apetita i žudnji za hranom između ove dvije skupine ljudi?..
U istraživanju objavljenom u časopisu Physiology Behavior sudjelovali su muškarci čija uobičajena prehrana ima jednu zajedničku karakteristiku: visok udjel masti ( 43 % kcal). Uspoređeni su oni čija se tjelesna masa povećala (BMI = 34 kg/m2) i oni koji su ostali vitki (BMI = 22 kg/m2).
Pokazalo se da se osobe podložne nakupljanju viška kilograma teško zasite masnijim obrokom, nakon jela dok su još uvijek siti češće odabiru hranu bogatu energijom nego onu s manje kalorija i hedonisti su, jednostavno uživaju u hrani i jedenju!
Posljedica ovih karakteristika je pomaknuta ravnoteža unosa i potrošnje energije u iznosu od 120 kcal/dan, što ne zvuči puno, ali na duge staze…
Priredio: Mr.sc. Zvonimir Šatalić, nutricionist

Pošalji prijatelju na email

Komentari