Omega-3 kiseline mogu utjecati na raspoloženje, karakter i ponašanje ljudi

Datum objave: 24. 03. 2006.

Omega-3 masne kiseline, prema rezultatima studije prezentirane na 64. godišnjem znanstvenom sastanku Američkog psihosomatskog društva, mogu utjecati na raspoloženje, karakter i ponašanje ljudi..
U studiji je sudjelovalo 106 dobrovoljaca kojima je mjerena razina omega-3 kiselina u krv i koji su rješavali standardizirane testove za procjenu karaktera, impulzivnosti i depresije. Količina omega-3 kiselina u krvi odražavala je unos ovih masnih kiselina prehranom. Istraživači za potrebe studije od dobrovoljaca nisu zahtijevali nikakve prehrambene promjene u odnosu na njihove svakodnevne navike.
Rezultati studije pokazali su da je veća vjerojatnost da će se učesnici koji imaju nižu razinu omega-3 masnih kiselina u krvi žaliti na simptome blage do umjerene depresije, da će imati negativniji pogled na život te da će biti impulzivniji u odnosu na osobe sa višom razinom spomenutih masnih kiselina u krvi, koje su se, s druge strane, pokazale ugodnijima.

Pošalji prijatelju na email

Komentari