Prehrana sa smanjenim udjelom energije već je dugo poznata kao način produljivanja životnog vijeka glodavaca i sisavaca, iako njezin utjecaj na ljude nije do kraja rasvijetljen. Koristi restriktivne prehrane uglavnom se povezuju sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, no u novom istraživanju ispitan je njen utjecaj na starenje mozga.
U istraživanju su korištene ženke miševa kojima je davana prehrana s 30 % manje kalorija nego kontrolnoj skupini mišica. U razdoblju kada su dosegle srednju, odnosno, kasnu odraslu dob, ispitani su im uzorci tkiva iz regije hipokampusa – područja mozga na kojem se najprije primijete promjene uzrokovane Alzheimerovom bolesti.
Rezultati su pokazali da ograničenje energetskog unosa može zaustaviti zekspresiju gotovo 900 gena povezanih sa starenjem mozga i gubitkom memorije.
Autori su naglasili kako cilj njihovog istraživanja nije predstaviti ograničenje kalorijskog unosa kao „eliksir života“, već ukazati na ulogu prehrane u usporavanju procesa starenja i razvoja bolesti s njim povezanih.
Izvor: American Society for Neuroscience's annual meeting