Datum objave: 16. 10. 2010.

Poboljšavanje i održavanje kvalitetnog nutritivnog statusa pacijenata, koji se primaju u bolnicu, može poboljšati konačni ishod i smanjiti ukupne troškove liječenja.

Naime, prema rezultatima studije objavljene u Canadian Medical Association Journal lošiji ili pogoršan nutritivni status može predstavljati čimbenik rizika za produljeni boravak u bolnici.

Autori ove studije istraživali su povezanost između pothranjenosti (malnutricije) i duljine boravka u bolnici na skupini od 1274 odraslih pacijenata, primljenih u bolnicu radi liječenja (uključujući i kirurško liječenje). Ovim je istraživanjem na kraju dokazana povezanost između nepovoljnih (štetnih) nutritivnih čimbenika (Indeks nutritivnog rizika (Nutritional Risk Index –NRI) niži od 97.5 i gubitak tjelesne mase tijekom hospitalizacije za 5% i više) i produljene hospitalizacije (dulje od 17 dana).

Pacijenti koji su umrli tijekom hospitalizacije imali su općenito niži indeks tjelesne mase (BMI), veći nutritivni rizik, nenamjerni gubitak mase prije i tijekom boravka u bolnici, te su bolovali od težih bolesti (npr. malignih bolesti).

Budući da je trenutni stupanj uhranjenosti prilikom primanja u bolnicu i njegovo pogoršanje tijekom boravka u bolnici povezan s dužinom hospitalizacije, liječnici trebaju biti svjesni utjecaja pothranjenosti i lošeg nutritivnog statusa na produljenje boravka u bolnici.

Upravo zbog kontinuiranog povećanja cijene liječenja i smanjenja nadoknada tih troškova koja pokriva osiguranje, bolnice bi trebale razviti strategije s ciljem prepoznavanja i liječenja pothranjenosti u pacijenata koji se primaju u bolnicu te praćenja njihovog nutritivnog statusa tijekom boravka u bolnici.

Pošalji prijatelju na email

Komentari