Datum objave: 05. 05. 2005.

Šunka i jaja svaki dan, a gubite kilograme – čini se predobro da bi bilo istinito. Milijuni Europljana isprobali su Atkins-ovu dijetu, a svjedočenja o dramatičnom gubitku kilograma punila su stupce brojnih medija. Ipak, stalna upozorenja o lošoj izbalansiranosti Atkinsov-e dijete, kao i, možda još u većoj mjeri, izostanak dugoročnih rezultata, učinili su svoje - Atkins-ova dijeta gubi na svojoj «atraktivnosti»..
Koseći se sa općim principima pravilne prehrane, Atkins-ov prehrambeni režim dozvoljava unos namirnica bogatih proteinima i zasićenim masnoćama u neograničenim količinama. S druge strane, unos ugljikohidrata, i jednostavnih i kompleksnih, maksimalno je ograničen. Dijeta također ograničava unos povrća i posebice voća koje sadrži velike količine škroba ili šećera.

Ipak, iako se čini nevjerojatnim, ljudi koji slijede ovaj režim prehrane uspijevaju izgubiti kilograme. Kako je to moguće?

U početku se gubi samo voda

Naime, s obzirom da je prehrana siromašna na ugljikohidratima, organizam svoje potrebe zadovoljava koristeći ugljikohidratne zalihe – glikogen. Glikogen se u organizmu veže za vodu, a kada se glikogen iskoristi, voda biva eliminirana. Drugim riječima, početan dramatičan gubitak kilograma uglavnom je rezultat gubitka vode, ne masnoća.

Slijedi gubitak apetita
Jednom kada su narušene zalihe glikogena, organizam počinje koristiti masti i proteine kao izvore energije. Kada se masti koriste u odsutnosti ugljikohidrata, dolazi do stvaranja ketona koji se u normalnim uvjetima izlučuju mokraćom. Kada je razina ketona u organizmu prevelika, dolazi do njihovog nakupljanja u krvi i organizam ulazi u stanje ketoacidoze. Ovo stanje može rezultirati zadahom iz usta koji podsjeća na miris acetona, mučninom i općom slabošću. S druge strane, ketoni mogu doprinijeti potiskivanju osjećaja gladi pa, iako su im dozvoljene neograničene količine odabranih vrsta namirnica, ljudi unose sve manje hrane jer gube osjećaj gladi.

Nakon određenog vremena preporuke dr. Atkins-a sve teže je slijediti
Atkins-ova prehrana ne podudara se sa preporukama za pravilnu prehranu i dozvoljava samo unos namirnica siromašnih ugljikohidratima. Iako bi nedostatak izbora namirnica mogao biti jedan od glavnih razloga zašto ljudi jedu manje, on je jedan od glavnih razloga zašto ljudi odustaju od ovog režima prehrane. Uglavnom, izbor dozvoljenih namirnica ljudima brzo dosadi i postaje sve teže slijediti preporuke dr. Atkinsa.
Nedavno je pokazano da, iako ljudi koji slijede režim Atkins-ove prehrane, u usporedbi sa osobama na pravilno planiranoj redukcijskoj dijeti, u prvih 6 mjeseci gube mnogo brže na tjelesnoj masi, nakon 12 mjeseci zaparavo nema razlike u postignutim rezultatima kod ovih dvaju različitih prehrambenih režima.

Nezdrav izbor

Mnogo je razloga zašto većina nutricionista Atkins-ov režim prehrane ne mogu ili ne žele podržati.

Za početak, prehrana koja se sugerira najčešće je bogata masnoćama, posebice zasićenim i ne može se sa sigurnošću tvrditi da taj režim prehrane neće ostaviti posljedice na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također, prehrana koja obiluje proteinima opterećuje bubrege te tako ugrožava njihovu pravilnu funkciju.
Uz navedeno, prehrana je i loše izbalansirana – isključivanje ugljikohidrata, posebice žitarica, voća i povrća uskraćuje organizam za neophodne nutrijente: vitamine, minerale, prehrambena vlakna, flavonoide i druge supstance koje dokazano povoljno utječu na zdravlje. Ovih namirnica u prehrani svakako treba biti što više, a ne što manje.

Javnost ide dalje...

Iako u početku atraktivna, Aktins-ova dijeta – čini se Europljanima je brzo dosadila. Osim što ne daje dugoročne rezultate, nema ni dovoljno znanstvenih potvrda koji bi potvrdili sigurnost ovog prehrambenog režima. Javnost ide dalje, prodaja knjiga o Atkins-ovoj dijeti kao i proizvoda koji prate dijetu opada. Pitanje je koji nas novi prehrambeni fenomen očekuje.

Izvor: Eufic.org

Pošalji prijatelju na email

Komentari