Zašto uz masnu hranu prija alkohol?

Datum objave: 22. 12. 2004.

Jeste li se nekada zapitali zašto uz konzumiranje masne hrane tako dobro paše alkohol (osobe iz marketinga ovu spoznaju već duže vrijeme uspješno koriste u promotivne svrhe)?..

Prema istraživačima sa Sveučilišta Princeton, galanin, kemijska tvar koju luči mozak, a koja povećava apetit za masnom hranom, izgleda potiče i želju za unosom alkohola.

Uloga galanina u povećanju apetita, posebice prema masnoj hrani, otprije je dokazana. Naime, konzumacija masne hrane potiče hipotalamus na lučenje galanina koji nadalje još više povećava apetit za masnom hranom. Kod zdravih osoba, postoje signali koji ovaj krug prekidaju.

Novim istraživanjem, jednako djelovanje galanina je potvrđeno i kod alkohola. Naime, miševi kojima je injektiran galanin, konzumirali su velike količine alkohola, čak i u slučajevima kada su unosili normalne količine hrane i vode. I ovdje je uočeno postojanje "zatvorenog kruga", odnosno, unos alkohola potaknuo je lučenje galanina, a lučenje galanina daljnje konzumiranje alkohola.

Izvor: Alcoholism: Clinical Experimental Research. 28(12):1822-1828

Pošalji prijatelju na email

Komentari