Datum objave: 27. 11. 2014.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Preventive Medicine primijećeno je da je vrijeme uloženo u pripremu jela kod kuće izravno povezano s poželjnijom prehranom.

Ovaj zaključak rezultat je analize podataka 1 319 ispitanika o njihovom prehrambenom ponašanju i prosječnom vremenu koje se u kućanstvu ulaže u pripremu obroka.

16 % ispitanika izjavilo je da za pripremu jela izdvaja manje od jednog sata dnevno, što se pokazalo povezanim s češćom konzumacijom brze hrane i gotovih jela. S druge strane, kod ispitanika koji su pripremi obroka posvetili više vremena, primijećena je bolja kvaliteta prehrane, tj. veći unos voća i povrća.

Budući da se zaposlenost pokazala glavnom odrednicom pri predviđanju vremena uloženog u pripremu hrane, autori naglašavaju kako rezultati potvrđuju da je nedostatak vremena česta prepreka na putu prema pravilnoj prehrani. Napominju kako bi javnost trebalo informirati o raznim načinima kako optimalno iskoristiti vrijeme tijekom pripreme hrane. Neki od trikova su planiranje obroka i kupovina namirnica unaprijed, kao i ranija priprema nekih jela tijekom vikenda, koja tako osiguravaju brz obrok tijekom „zaposlenijih“ dana.

Pošalji prijatelju na email

Komentari