Lora Štrbac

Datum objave: 05. 04. 2024.

Tijekom trudnoće, potrebe za željezom značajno rastu kako bi se zadovoljile potrebe fetusa, povećao volumen krvi majke i kompenzirao gubitak željeza tijekom poroda.

Nedostatak željeza u trudnoći često vodi do anemije, čija je prevalencija približno 36%. Neuravnotežen status željeza može rezultirati ozbiljnim ishodima, uključujući prijevremeni porod te nisku porođajnu masu.

Željezo u obliku dodataka prehrani često se koriste u svrhu prevencije anemije kod trudnica, ali trenutno se raspravlja o optimalnoj dozi i vremenu uzimanja dodataka. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju svakodnevni unos 30-60 mg elementarnog željeza tijekom trudnoće, a u zemljama gdje je anemija u trudnica česti problem (40% ili više), preporučuju se doze od 60 mg.

Autore nove studije inspirirale su ove preporuke proizašle iz istraživanja koje je pokazalo smanjen rizik od niske porođajne tjelesne mase kod trudnica koje redovito uzimaju željezo. Međutim, noviji pregled ukazuje na moguće štetne učinke dodatka željeza kod trudnica s niskim rizikom od nedostatka željeza, uključujući razvoj preeklampsije, kraće trajanje trudnoće i veći rizik od niske porodne mase.

Ova studija bila je prva koja je istraživala različite doze prenatalnog dodatka prehrani sa željezom temeljene na početnim razinama hemoglobina kod žena bez anemije, s ciljem praćenja parametara fetalnog rasta tijekom trudnoće do poroda. Sudionice su dobivale dodatke prema razinama hemoglobina u 12. tjednu trudnoće, a bile su podijeljene u dvije skupine: prva skupina (Hb: 110-130g/L) koja je primala 40 ili 80 mg željeza dnevno te druga skupina (Hb > 130 g/L) koja je primala 40 ili 20 mg željeza dnevno.

Rezultati su pokazali da je povećanje doze željeza u prvoj skupini povećalo rizik od određenih parametara fetalnog rasta. Na primjer, korištenje željeza u dozi od 80 mg/dan umjesto 40 mg/dan u prvoj skupini povećalo je rizik od za veći opseg glave fetusa u drugom tromjesečju, kao i povećani rizik za tjelesnu masu fetusa i duljinu femura, što su parametri koji su pali ispod očekivanog u trećem tromjesečju. U drugoj skupini, povećanje doze s 20 mg/dan na 40 mg/dan povećalo je rizik za veći opseg glave fetusa u trećem tromjesečju.

Ovi rezultati podupiru nedavne meta-analize koje ukazuju na rizik od prekomjerne ili nedovoljne razine željeza tijekom trudnoće, naglašavajući potrebu za pažljivim pristupom prilagodbe doze prema potrebama svake trudnice kako bi se izbjegle potencijalne negativne posljedice na rast i razvoj fetusa.


Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: anemija, dodaci prehani, trudnice, željezo,

Komentari