Voće i povrće kao zaštita od raka gušterače

Datum objave: 26. 09. 2005.

Posljednji dokazi o djelovanju voća i povrća na prevenciju raka gušterače dolaze sa Sveučilišta u Kaliforniji i objavljeni su u časopisu Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention.. Prema istraživanju, prehrana bogata voćem i povrćem može prepoloviti šanse za razvoj raka gušterače.
Studija je uključila 2233 osobe, od kojih je njih 532 imalo dijagnosticiran rak gušterače. Dobne skupine i omjeri spolova bili su otprilike jednaki u grupi koju su sačinjavale osobe sa dijagnosticiranim rakom i u grupi koju su sačinjavale nasumično odabrane osobe koje nisu imale rak.
Učesnici studije su dali informacije o svojim prehrambenim navikama, o pušenju, zanimanju i drugim potencijalno rizičnim čimbenicima.
Rezultati su pokazali da su osobe koje su dnevno konzumirale barem 5 serviranja voća i povrća za koje se pokazalo da ima najbolje zaštitno djelovanje, imale za 50% manji rizik od razvoja raka gušterače u odnosu na osobe koje su konzumirale 2 i manje serviranja voća i povrća.
Najbolju zaštitu od spomenute bolesti pružilo je sljedeće povrće: crveni luk, mrkve, žuto povrće, zeleno lisnato povrće i kupusnjače. Zaštitno djelovanje svijetlo zelenog povrća i rajčica bilo je slabije u odnosu na zaštitno djelovanje gore navedenog povrća.
Od voća, nabolje zaštitno djelovanje polučili su citrusi i njihovi sokovi, no općenito, voće je pružilo slabiju zaštitu od povrća.

Pošalji prijatelju na email

Komentari