Magdalena Klepo

Datum objave: 16. 05. 2024.

Prezbiopija ili „staračka dalekovidnost“ je stanje kod kojeg oči postepeno gube sposobnost jasnog vida na blizinu.

Predstavlja normalnu pojavu koja dolazi s godinama te se procjenjuje da pogađa više od 1,3 milijarde ljudi diljem svijeta, bilježeći stalni porast. Uzroci prezbiopije uključuju promjene očne leće koja s vremenom postaje sve deblja i nefleksibilna, dok očni mišići slabe, dovodeći do sve težeg gledanjem na blizinu. Uobičajeno liječenje prezbiopije uključuje nošenje naočala, kontaktnih leća te kirurške zahvate. Osim toga, prirodni dodaci prehrani sve više se koriste u svrhu očuvanja zdravlja očiju.

Posebno su istaknuti antocijani i iridoidi, spojevi koji se nalaze u raznim biljkama i voću te su povezani s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Antocijani pomažu u opuštanju cilijarnih mišića te poboljšavaju adaptaciju na tamu, smanjujući rizik od miopije ili kratkovidnosti i glaukoma te poboljšavajući cirkulaciju u mrežnici oka.

U dostupnoj literaturi nedostaje studija o učinkovitosti standardiziranih ekstrakata koji istovremeno sadrže antocijane i iridoide na poboljšanje očne funkcije, posebno u slučaju prezbiopije. Stoga je cilj nedavno provedene randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio procijeniti učinke dodatka prehrani koji sadrži ekstrakte aronije (Aronia melanocorpa), haskap bobica (tzv. sibirska borovnica ili modra kozorkrvina, Lonicera caerulea) i borovnica (Vaccinium myrtillus), bogatih antocijanima i iridoidima, na očne funkcije. Procijenjen je utjecaj spomenutih tvari na oštrinu vida, hidrataciju konjuktive i vidno polje kod osoba koje su izložene dugotrajnom radu ispred ekrana s dijagnosticiranom prezbiopijom.

Studija je uključila 23 sudionika, starija od 50 godina s prezbiopijom, nasumično raspoređenih u intervencijsku i kontrolnu skupinu. Testni pripravak sadržavao je 200 mg suhog ekstrakta ploda aronije, 100 mg suhog ekstrakta ploda haskap bobica i 100 mg suhog ekstrakta ploda borovnice. Standardizirani sadržaj antocijana iznosio je najmanje 25%, a iridoida najmanje 4,5%. Intervencijska skupina primala je dnevnu dozu od 400 mg pripravka dnevno, dok je kontrolna skupina primala placebo.

Studija je provedena u dvije faze od po šest tjedana, odvojene razdobljem pauze od pet tjedana. U svakoj fazi sudionici su nasumično uzimali jednu kapsulu dodatka prehrani ili placebo, dva puta dnevno.

Sudionici su oftalmološki pregledani prije početka uzimanja dodatka prehrani i tijekom zadnjeg tjedna studije. Procijenjeni su oštrina vida na daljinu i na blizinu, intraokularni tlak, vidno polje te su provedeni testovi za dijagnozu sindroma suhog oka. 

Dok su preliminarni rezultati pokazali da primjena biljnog ekstrakta nije promijenila oštrinu vida tijekom prvih šest tjedana, u sljedećoj je fazi studije uočeno poboljšanje vidne oštrine na blizinu kod 92,3% sudionika u intervencijskoj skupini. Nadalje, kod 80% pacijenata uočena je pojačana hidracija konjuktive već u šestom tjednu studije, dok se taj učinak smanjio na 61,5% u sljedećim tjednima. 

Budući da ekstrakt aronije sadrži fenolne spojeve poput antocijana i proantocijanidina, istraživači smatraju da se njegov učinak na poboljšanje vida može pripisati promicanjem biosinteze rodopsina i poboljšanjem mikrocirkulacije. Studija je pokazala da ekstrakt haskap bobica može spriječiti upalu oka inhibiranjem proizvodnje proupalnih medijatora.

Prema rezultatima studije, ekstrakt aronije, haskap bobica i borovnica može poboljšati vid na blizinu kod osoba s dalekovidnošću povezanom sa starenjem. Daljnje studije su potrebne kako bi se bolje razumio molekularni mehanizam djelovanja testnog pripravka i potvrdila njegova učinkovitost.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: aronija, borovnice, oči, zdravlje očiju,

Komentari