Lora Štrbac

Datum objave: 15. 05. 2024.

Kako populacija stari, tako raste broj osoba koje se suočavaju sa sarkopenijom, stanjem koje karakterizira progresivni gubitak mišićne mase, što često rezultira poteškoćama u kretanju i dugoročnim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti i artritisa.

Ranija istraživanja su pokazala da dodatak proteina može poboljšati učinkovitost treninga s otporom kod starijih osoba, ali još uvijek je potrebno odrediti najbolje pristupe liječenja za obnavljanje snage i funkcije mišića.

U novom istraživanju, cilj je bio usporediti različite proteinske dodatke u kombinaciji s treningom otpora te njihov utjecaj na mišićnu masu, snagu i pokretljivost kod starijih osoba. 

Metaanaliza je obuhvatila sveobuhvatno pretraživanje randomiziranih kontroliranih ispitivanja u poznatim bazama podataka kao što su PubMed, Cochrane Library, Embase, ClinicalKey, China Knowledge Resource Integrated, Physiotherapy Evidence i Google Scholar.

Analizirajući 78 studija s ukupno 5272 sudionika, istraživači su proveli meta-regresijsku analizu kako bi identificirali ključne čimbenike koji utječu na učinkovitost liječenja. 

Rezultati su pokazali da su dodaci proteina iz sirutke bili najučinkovitiji u poboljšanju mišićne mase, snage stiska i brzine hodanja kod starijih osoba koji su provodili trening otpora. Osim toga, utvrđeno je da su zdravstveno stanje, spol i doza dodataka bili značajni čimbenici koji su utjecali na mišićnu masu. 

Na temelju ovih rezultata, istraživači zaključuju da bi kombinacija proteina sirutke i treninga otpora mogla pokazati najbolje rezultate u povećanju mišićne mase i snage kod starijih osoba. Osim toga mogu pomoći zdravstvenim stručnjacima u preporučivanju optimalnih protokola za dodatke proteina tijekom terapije treningom otpora kako bi se postigli najbolji rezultati.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: proteini sirutke, sarkopenija, sirutka,

Komentari