Vinom protiv bolesti zubnog mesa?

Datum objave: 12. 03. 2006.

Kemikalije iz crnog vina mogu spriječiti pojavu bolesti zubnog mesa, ali ih i uspješno tretirati, tvrde kanadski znanstvenici..
Istraživači s Universite Laval u Quebecu vjeruju da se učinak crnog vina temelji na sposobnosti njegovih sastojaka polifenola da blokiraju proizvodnju molekula slobodnih radikala čija prisutnost može dovesti do oštećenja tkiva desni.
Vjeruje se da polifenoli djeluju tako što mijenjaju sastav staničnih proteina koji kontroliraju lučenje slobodnih radikala.
Bolesti koje uništavaju zubno meso su glavni uzrok gubitka zuba, a pogađaju milijune ljudi širom svijeta.
Neka ranija istraživanja su već pokazala da polifenoli iz crnog vina smanjuju izglede za pojavu upalnih procesa povezanih s razvojem raka i bolesti srca.
Znanstvenici ipak upozoravaju kako pretjerana konzumacija crnog vina može omogućiti njegovim kiselim sastojcima da nanesu oštećenja zubnoj caklini te da je odgovarajuća oralna higijena najbolji način održavanja zdravlja zuba i zubnog mesa.

[url="#"] PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari