Važnost konzumacije ribe u trudnoći

Datum objave: 12. 10. 2005.

Novo istraživanje znanstvenika s Harvarda je pokazalo da trudnice koje konzumiraju ribu potpomažu razvoj mozga fetusa..
Znanstvenici su utvrdili da djeca žena koje su drugom tromjesečju trudnoće konzumirale više ribe u dobi od 6 mjeseci postižu bolje rezultate na testiranju mentalnog razvoja.
Nasuprot tome, djeca žena koje su u trudnoći konzumirale ribu kontaminiranu živom su imala rezultate lošije od prosjeka.
Živa iz okoliša ili kao posljedica zagađenja je prisutna u većem broju ribljih vrsta, no njena razina je najviša kod dugovječnijih vrsta.
Znanstvenici pozitivan utjecaj konzumacije ribe na razvoj mozga fetusa objašanjavaju djelovanjem omega-3 masnih kiselina.
Osim toga, ranija istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline pozitivno utječu i na razvoj očiju kod fetusa.
Stručnjaci trudnicama savjetuju konzumaciju do 2 tjedna obroka koja sadrže ribu.
Istraživanje u kojem je sudjelovalo 135 žena i njihova djeca je objavljeno u stručnom časopisu Environmental Health Perspectives. [url="#"]
PLIVAzdravlje
[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari