Datum objave: 07. 04. 2008.

Poznato je da mlijeko i mliječni proizvodi kao i proizvodi od govedine sadrže visok udio trans masti. Nova studija na štakorima pokazuje da trans masti iz mlijeka i mliječnih proizvoda mogu u stvari smanjiti rizik od bolesti srca.

Znanstvenici su štakore hranili prehranom obogaćenom trans vakceničnom kiselinom koja se prirodno nalazi u mlijeku i mliječim proizvodima te govedini. Nakon 16 tjedana rezultati su pokazali smanjenje razine ukupnog i LDL kolesterola te triglicerida.

Smatra se da je za pozitivno djelovanje ove trans masne kiseline zaslužna njezina sposobnost da smanji proizvodnju hilomikrona – čestica koja imaju ulogu transporta masti i koje se smatraju važnim čimbenikom za neke metaboličke poremećaje.

Rezultati ukazuju da se prirodne trans masti razlikuju od štetnih hidrogeniranih trans masti koje se često nalaze u procesiranoj hrani i koje se povezuju sa povećanim rizikom od bolesti srca, zaključuju autori studije te nadodaju da su potrebna daljna istraživanja koja će potvrditi ove rezultate.

Izvor: Foodconsumer.org

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, mlijeko,

Komentari