Datum objave: 17. 08. 2011.

Prema najnovijem istraživanju provedenom na životinjama, riboza, jednostavni šećer, može ubrzati oporavak nakon srčanog udara ili operacije na srcu.

Tijekom operacije na srcu, privremeno se zaustavlja dotok krvi u srce, a nakon srčanog infarkta, protok krvi je usporen. U oba slučaja, srce je izloženo stresu, a njegove su funkcije ugrožene. Sve navedeno se može pogoršavati i rezultirati srčanim zatajenjem.
Navedeno oštećenje srčane funkcije uzrokovano je smanjenim stvaranjem ATP-a (adenozin trifosfata),“energetskom molekulom“ u srčanim stanicama. No, povećanjem stvaranja ATP-a pomoć riboze možemo ubrzati oporavak

Ako ribozu primjenimo tijekom operacije na srcu, vrijeme oporavka kod životinja se skratilo. Isto tako, ukoliko se riboza primjenila 2 tjedna nakon infarkta, prevenirana su daljnja oštećenja, a oporavak se ubrzao.

Što se tiče primjene i interpretacije navedenih rezutata na ljudima, treba biti oprezan jer postoje mnoga ograničenja između životinjskih modela i tvrdnji da je nešto za ljude učinkovito i sigurno, pa su potrebna daljnja dugoročnija istraživanja na tom polju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari