Datum objave: 08. 09. 2011.

Prema časopisu British Medical Journal značajnijim konzumiranjem čokolade možemo smanjiti rizik za srčane bolesti za čak jednu trećinu.

Već je dulje vrijeme poznato da čokolada ima antioksidativna i protuupalna svojstva, regulira osjetljivost na inzulin i pomaže u kontroli krvnog tlaka.

U najnovijem istraživanju, znanstvenici su analizirali podatke iz 7 studija, u kojima je sudjelovalo preko 114 000 ispitanika, različitih zdravstvenih stanja. Ispitanici su konzumirali različite količine čokolade, a znanstvenici su uspoređivali najviši unos s najnižim unosom u svakoj pojedinoj studiji.

Rezultati su bili slijedeći:
• U 5 studija pronađeni su dokazi da konzumiranje značajnijih količina čokolade snižava rizik za pojavu kardiovaskularnih događaja.
• Ispitanici koji su jeli najviše čokolade imali su taj rizik niži za 37% u usporedbi s ispitanicima čiji je unos čokolade bio najniži. Isto tako, ti ispitanici imali su za 29% nižu incidenciju moždanog i srčanog udara.
• Nije zabilježen učinak čokolade na incidenciju srčanog zatajenja.

S obzirom da je većina čokolade koju kupujemo u trgovinama vrlo bogata kalorijama (oko 500 kcal/100 grama), treba biti oprezan u interpretaciji ovih rezultata jer velika konzumacija takve čokolade uzrokuje debljanje, što onda u konačnici zapravo povećava rizik od srčanih bolesti, ali i od dijabetesa tipa 2.

Stoga, u proizvodnji ove iznimno važne namirnice treba smanjivati trenutni sadržaj šećera i masti kako bi se njeni stvarni pozitivni učinci na zdravlje srca očitovali u punom opsegu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari