Datum objave: 14. 04. 2011.

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako osobe koje svakog dana pojedu jednu ili dvije jabuke imaju manje izglede za prisutnost faktora rizika povezanih s bolestima srca.

Znanstvenici s Florida State University su objavili kako je redovita konzumacija jabuka povezana sa snižavanjem koncentracije kolesterola u krvi te smanjenjem prisutnosti markera koji ukazuju upale i stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila.

Neka ranija istraživanja su pokazala i kako sastojci jabuka pomažu u regulaciji koncentracije šećera u krvi i kontroli apetita.

U novoj studiji je sudjelovalo 160 žena koje su praćene 12 mjeseci.

One koje su češće jele jabuke su do kraja promatranog razdoblja smanjile koncentraciju tzv. lošeg kolesterola (LDL) za 23%, a ostalih markera povezanih s aterosklerozom za više od 30%.

Uz to, te su ispitanice izgubile prosječno 1,5 kilogram tjelesne mase.

Znanstvenici ovakve rezultate pojašnjavaju djelovanjem pektina, vlakana koja blokiraju apsorpciju kolesterola, te antioksidansa polifenola poznatih po prevenciji oštećenja stanica od strane slobodnih radikala.

[url="http://www.plivazdravlje.hr/"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari