Datum objave: 13. 09. 2011.

Kako prenosi časopis Diabetes, istraživanje provedeno na mladim miševima dokazalo je uspješnost resveratrola u prevenciji metaboličkog sindroma, i to na skupini miševa koji su već od najranijeg razvoja (u maternici) bili izloženi restriktivnim uvjetima, koji su povećali potencijal za zdravstvene komplikacije u najranijem životu.

Time su znanstvenici dokazali da je upravo provođenje intervencija u najranijoj dobi, novorođenačkoj i dojenačkoj, najbolja mogućnost prevencije razvoja metaboličkog sindroma u kasnijem životu.

Ista skupina znastvenika je nešto ranije dokazala da mladunci štakora koji nemaju normalan rast u maternici, nakon rođenja pokazuju očigledne neželjene učinke prehrane s visokim udjelom masti, odnosno nakupljaju više masti u području trbuha, razvijaju intoleranciju glukoze te dramatičnije slučajeve inzulinske rezistencije u ranim fazama života.

Daljnja istraživanja znanstvenici će usmjeriti na eventualne mogućnosti primjene resveratrola u majki tjekom trudnoće, kako bi se prevenirali metabolički problemi u mladunaca uzloženim intrauterinom ograničenju rasta.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari