Datum objave: 27. 09. 2011.

Razvijanje zdravih prehrambenih navika poput pijenja mlijeka u dječjoj i adolescentnoj dobi, ima dugoročne učinke na smanjenje rizika od pojave dijabetesa tipa 2 u odrasloj dobi. To smanjenje rizika iznosi čak 43%.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pratilo je prehrambene navike i zdravstvene rizike više od 37 000 žena, a rezultiralo je zaključkom da žene koje piju mlijeko u odrasloj dobi i koje su konzumirale mliječne proizvode u adolescenciji (oko 4 serviranja na dan) imaju niži rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 od žena koje praktički cijeli život konzumiraju malo mliječnih proizvoda (1 serviranje na dan).

Također, žene koje od najranije dobi konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, manje pate od prekomjerne tjelesne mase, a poznato je da je i debljina važan čimbenik rizika za razvoj dijabetesa. Isto tako navika pijenja mlijeka u dječjoj dobi, u najvećem broju slučajeva zadrži se cijeli život.

Još jedna velika studija provedena na 440 000 odraslih koja je pratila zdravstvene učinke mlijeka prvenstveno kao izvora visokovrijednih proteina, pokazala je da zamjenom mesa, kao izvora proteina,s mlijekom (s niskim udjelom masti) možemo smanjiti rizik za dijabetes tipa 2 za 17%.

Treba naglasiti da jedna čaša bezmasnog mlijeka, koja ima samo 80 kcal, sadrži 8 grama visokokvalitetnih proteina, zajedno sa 8 drugih esencijalnih nutrijenata, uključujući kalcij i vitamin D. Stoga američke prehrambene preporuke predlažu 3 serviranja bezmasnog ili niskomasnog mlijeka na dan.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, mlijeko,

Komentari