Datum objave: 08. 01. 2015.

Općenito se smatra da ljudi tijekom izbora hrane koju će jesti najprije razmišljaju o njenom okusu, dok znanje o uravnoteženosti odabira igra manje bitnu ulogu. Stoga je skupina znanstvenika iz Kalifornije odlučila podrobnije ispitati utjecaj ova dva bitna čimbenika na odabir hrane.

U istraživanju je sudjelovalo 28 ispitanika, a prvi zadatak im je bio ocijeniti uravnoteženost i primamljivost te osobnu žudnju za pojedinom hranom čije su fotografije promatrali. Nakon toga, pokazivane su im po dvije fotografije hrane te su klikom miša trebali odabirati koju bi radije pojeli.

Koristeći tehnologiju praćenja kursora miša te preciznim određivanjem vremena potrebnog za odabir, primijećeno je da je ispitanicima kada bi odabirali hranu koju su smatrali primamljivijom opcijom, za izbor hrane bilo potrebno 195 milisekundi manje nego kada bi odabirali uravnoteženiju opciju.

S obzirom na učestalost odabira uravnoteženije hrane u prethodnom zadatku, u sljedećem koraku ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine – skupinu s visokom i niskom samokontrolom. Novi zadatak im je bio odabrati uravnoteženiji izbor od dvije prikazane fotografije hrane te je zamijećeno da su osobe s visokom samokontrolom „zdravu“ hranu raspoznavale 323 milisekunde brže.

Zaključno, brzina obrađivanja podataka o uravnoteženosti hrane očito je bitna prilikom donošenja zdravijih odluka. Stoga autori osobama koje su sklonije „nezdravim“ odlukama, preporučuju produžiti vrijeme odabira hrane kako bi omogućili razumu da se „uključi“ u proces odlučivanja.

Izvor: Psychological Science

Pošalji prijatelju na email

Komentari