Datum objave: 23. 12. 2013.

PLOS Genetics časopis je objavio studiju koja je po prvi puta ispitivala utjecaj napitaka na dugovječnost. Istraživajući utjecaj kave i pive na gene, znanstvenici su došli do zanimljivih zaključaka.

Studija rađena na kvascima pokazala je da konzumacijom kave (kofeina) smanjujemo, a konzumacijom pive (alkohola) produžujemo telomere. Telomere su sastavni dio kromosoma (gena) koji ukoliko se u potpunosti skrate dovode do smrti stanice. Dosadašnja istraživanja povećanje i skraćivanje telomera povezuju sa starenjem te razvojem karcinom zbog čega su rezultati ove studije dobili dodatan značaj. Do skraćenja telomera došlo je i pri koncentracijama kofeina jednakima jednom espressu, a do produženja krajeva telomera pri količini etanola prisutnog u jednoj pivi (5-7 %).

Autori studija objašnjavaju kako su rezultati primjenjivi na ljude zbog sličnosti gena kvasca i čovjeka. Po prvi puta identificirani su okolišni čimbenici koji imaju direktan utjecaj na promjene genoma (DNA). Istraživači preporučuju niski unos kave i pive za optimalnu duljinu gena.

Pošalji prijatelju na email

Komentari