SLANE SARDELE

Datum objave: 01. 01. 2005.

Potrebni sastojci: 1 kg sardela, 1/2 kg krupne morske soli, 3 dl vode, maslinovog ulja, češnjaka, ružmarina, žlica vinskog octa, soli i papra po želji.

Način pripremanja: sardele se sole krajem mjeseca travnja ili u rujnu. Sardele obrisati listom vinove loze. Slagati u drvenu posudu i nakon svakog reda prekriti krupnom solju. Dvije šake soli otopiti u 3 dl vode i preliti po složenim sardelama. Nanizane redove sardela prekriti drvenim poklopcem te postaviti na poklopac težinu (krupan kamen). Ostaviti da odstoje najmanje sedam mjeseci. Nakon što su odstajale, sardele vaditi iz posude po potrebi. Izvađenu ribu obrisati listom vinove loze, odvojiti glavu, rasporiti i očistiti srednju kost. Očišćenu ribu složiti u staklenku i preliti maslinovim uljem, po želji usitnjenim češnjakom i listićima ružmarina. Staklenku čuvati zatvorenu na hladnom mjestu. Poslužiti uz pašamete (sušeni domaći kruh) i domaće vino kao predjelo ili kao salatu. Salatu od slanih sardela pripremimo tako da sardele prelijemo maslinovim uljem i vinskim octom te dodamo sitno isjeckan luk. Lagano promiješamo i poslužimo.

Ostale odabrane recepte knjige Nonina otočna kuharica možete pogledati ako [url="#"] Profil->Nonina otočna kuharica" target=_self> [u]kliknete ovdje[/u] [/url].

Pošalji prijatelju na email

Komentari