Nova studija ukazuje da se konzumacija visokokalorične hrane može smanjiti ako se dio obroka zamijeni kašastim skuhanim povrćem.
U istraživanju, tijekom 3 tjedna, 21 žena i 20 muškaraca su jednom tjedno jeli posluživane obroke. Neka su jela imala standardnu količinu kalorija, dok su druga imala manji sadržaj energije ( 75-85 %) na način da se dio jela zamijenio ”skrivenom“ kašom od povrća. Znanstvenici su pratili količinu unesene hrane,a ispitanici su bilježili osjećaj gladi prije i nakon svakog jela. Ispitanici koji su jeli obroke sa standardnim sadržajem kalorija nisu smanjili svoje obroke, dok su oni koji su jeli obroke s manje kalorija smanjili unos, i to za 200 do 400 kalorija.. Bez obzira na smanjen unos energije, razine gladi i sitosti se nisu značajno promijenile, a jela su bila ocjenjena približno jednako ukusnima.
Autori studije zaključuju da velike količine kašastog povrća mogu biti dio različitih obroka kao način smanjena unosa kalorija i povećanja unosa povrća, te korisna ideja za osmišljavanje prehrane za djecu koja ne vole i izbjegavaju povrće.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition