Savjeti za prevenciju raka kolona

Datum objave: 01. 01. 2005.

Sve je više znanstvenih potvrda prema kojima prehrambene navike i stil života značajno utječu na razvoj bolesti gastrointestinalnog sustava, uključujući i rak kolona. Slijedeći nekoliko savjeta vjerojatnost za razvoj spomenutih bolesti možete svesti na minimum..
1. Izbjegavajte konzumaciju crvenog mesa

Dugogodišnja konzumacija crvenog mesa povisuje rizik od karcinoma distalnog kolona i rektuma.
2. Izbjegavajte prekomjerno uživanje alkohola

Ljudi koji tjedno konzumiraju devet ili više pića koja sadrže visok postotak alkohola u periodu duljem od 10 godina imaju tri puta veće šanse da dobiju rak kolorektuma ili polipe od ljudi koji ne konzumiraju alkoholna pića s visokim postotkom alkohola. S druge strane konzumacija jedne ili dvije čaše vina dnevno smanjuje rizik od raka kolona.
3. Dnevno konzumirajte 5 ili više serviranja voća i povrća

Ove namirnice sadrže antioksidanse, neprobavljiva vlakna i fitokemikalije, molekule koje imaju zaštitni učinak na nastanak karcinoma debelog crijeva.
4. Ne pušite!
5. Redovito obavljajte kontrolne preglede – na kolonoskopiju nakon pedesete!

Cilj ove pretrage usmjeren je na ranu identifikaciju i prevenciju raka debelog crijeva. Učestalost polipa debelog crijeva mnogo je veća od učestalosti raka debelog crijeva.
6. Redovito se bavite tjelesnom aktivnošću

Umjerena, ali redovita tjelesna aktivnost i uravnoteženje energetskog unosa jasno su identificirani čimbenici koji utječu na sniženje rizika za nastanak raka kolona.
7. Uključite jogurt, acidofil i kiselo mlijeko u svakodnevnu prehranu

Korisne bakterije ili probiotici održavaju povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore i na taj način štite od nakupljanja toksina u debelom crijevu.
8. Održavajte idealnu tjelesnu masu

Pošalji prijatelju na email

Komentari