Salmoneloze

Datum objave: 01. 01. 2005.

Rizik obolijevanja od salmoneloza možemo smanjiti. Dolaze topliji mjeseci i treba se podsjetiti na mjere zaštite od obolijevanja.
Salmoneloze su i dalje prisutne na cijelom području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Uglavnom se radi o sporadičnim slučajevima obolijevanja vezano uz pripremu namirnica u kućanstvima. Služba za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba bilježi značajan broj pozitivnih nalaza mikrobioloških pretraga stolice, osobito u djece (26%).
Kako bi smanjili rizik obolijevanja od salmoneloza, Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba - Služba za epidemiologiju podsjeća na rizike prijenosa i mjere zaštite od obolijevanja s obzirom da su topli mjeseci tek pred nama.
Salmoneloza je infekcija koju uzrokuju bakterije Salmonellae. Infekcija salmonelom je sve češća u razvijenom svijetu. Ova bolest uzrokuje akutnu bol u trbuhu s iznenadnim nastupom glavobolje, vrućicom, proljevom, mučninom i ponekad povraćanjem.
Dehidracija (veliki gubitak tekućine), posebno kod djece, može biti teška.
Salmonela je invazivan mikroorganizam koji se može iz crijeva proširiti krvlju do drugih organa. Kod nekih ljudi infekcija može postati kronična, bez nekakvih posebnih simptoma. Ti ljudi mogu biti izvor zaraze za okolinu.
Salmoneloza se može javiti u malim lokaliziranim epidemijama u općoj populaciji ili u velikim epidemijama u bolnicama, restoranima ili institucijama za djecu ili starije osobe.

Prevencija trovanja hranom

  • Prije pripremanja hrane pažljivo operite ruke.

  • Dobro kuhajte ili pecite meso (na 80°C)

  • Dobro kuhajte perad i jaja. Izbjegavati pripremu slastica od termički neobrađenih jaja.

  • Pripremljeno jelo se mora potrošiti u roku 2-3 sata ako stoji na sobnoj temperaturi

  • Temeljito perite voće i povrće, posebno ono koje nećete kuhati.

  • Nemojte piti nepasterizirano mlijeko, sokove i higijenski sumnjivu površinsku vodu.

  • Izbjegavajte kontakt sa zaraženim domaćim i divljim životinjama, uključujući perad, svinje, goveda i kućne ljubimce kao što su kornjače, psi i mačke.

  • Perite ruke, suđe i kuhinjske površine vrućom vodom i sapunom nakon dodira sa sirovim mesom ili peradi.

  • Kod čuvanja hlađenih i smrznutih namirnica potrebno je kontrolirati temperaturu hladnjaka (+4°C/-20°C)

  • Operite ruke pažljivo nakon mijenjanja dječjih pelena ili čišćenja izmeta životinja.
  • Izvor: Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari