Riblje ulje čini nas pametnijima

Datum objave: 17. 08. 2005.

Recenzijom dosada objavljenih studija, zaključeno je da dokosaheksaenska kiselina (DHA) – masna kiselina prirodno zastupljena u ribljem ulju, pozitivno djeluje na kognitivne sposobnosti..
Znanstvenici tvrde da objavljene studije, posebno animalne, osiguravaju dovoljno uvjerljivih i valjanih dokaza koji u vezu dovode smanjenu koncentraciji DHA u mozgu i lošije rezultate na kognitivnim testovima i testovima ponašanja.
Također su naveli da postoji mogućnost da čak i male razlike u koncentraciji DHA u mozgu, primjerice razlike koje se mogu uočiti kod dojene novorođenčadi i novorođenčadi koje se hrane dojenačkim formulama, mogu rezultirati razlikama u kognitivnim sposobnostima koje se za sada ne mogu detektirati, ali bi mogle biti značajne.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 82, No. 2, August 2005: 281-295

Pošalji prijatelju na email

Komentari