Ovo jelo od tjestenine lako se priprema i odgovara različitim prigodama. Može se poslužiti kao jelo u sredini tjedna, kao vegetarijansko glavno jelo ili glavno jelo švedskog stola.
2 tikvice, prepolovljene uzduž i prerezane na 3 dijela
1 crvena paprika, bez jezgre i sjemenki (vidi stranicu 71), narezana na komade
1 žuta paprika, bez jezgre i sjemenki (vidi stranicu 71), narezana na komade
1 patlidžan, narezan na komade
1 žlica laganog biljnog ulja
500 g pasirane rajčice
200 g kremastog sira sa smanjenim udjelom masnoće
sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
375 g suhe tjestenine, bilo kojeg oblika
Za ukrašavanje
60 g pinjola, preprženih
rukohvat svježeg bosiljka, rastrgan
1. Stavite povrće na papir za pečenje te ga kistom premažite s malo ulja. Pecite ga na zagrijanom roštilju približno 10 minuta i okrećite s vremena na vrijeme, sve dok povrće ne omekša i malo potamni.
2. Stavite pasiranu rajčicu i kremasti sir u lonac i kuhajte ih zajedno, miješajući sve dok se dobro ne povežu. Umiješajte povrće i dobro začinite.
3. U međuvremenu stavite tjesteninu u uzavrelu vodu i kuhajte 8-10 minuta ili dok gotovo ne omekša. Dobro je ocijedite. Dodajte tjesteninu u smjesu povrća i miješajte da se sve dobro poveže. Premjestite u toplu zdjelu za posluživanje, pospite pinjolima i bosiljkom te odmah poslužite.
Zvijezda recepta
Pasirana rajčica napravljena je od talijanskih rajčica prosijanih kroz rešeto. Bez masnoće je i bogata karotenom i vitaminom E. Pasirana rajčica dobar je temelj juhama, umacima i složencima.
Svaka porcija sadrži:
- Kalorije 567
- Bjelančevine 19 g
- Ugljikohidrati 82 g
- Vlakna 7 g
- Ukupne masnoće 20 g
- Zasićene masti 6 g
- Natrij 146 mg
Savjet za pripremanje
Pržite pinjole bez ulja u teflonskoj tavi. Mogu biti preprženi i ranije pa pohranjeni u posudi koja ne propušta zrak. Koristite ih u jelima od tjestenine ili salatama.
Vrijeme pripremanja: 30 minuta
Količina: 4 porcije
Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za dijabetičare možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica" target=_self> kliknete ovdje [/url]
Izdavač: [url="#"] [/url]