Prva hrvatska knjiga o neuronutricionizmu

Datum objave: 17. 11. 2009.

Nedavno je objavljena knjiga naslova „Neuronutricionizam“, podnaslova „Prehrana prema emocijama“, u kojoj se iznose nove medicinske spoznaje o nutritivnim elementima koji moduliraju emocije.Izdavač je Veble commerce iz Zagreba.

U ovom djelu autor mr. sc. Sandi Krstinić, dr. med. daje pregled fiziologije nastanka ljudskih osjećaja jednostavnim jezikom iznose se teze originalnog novog načina prehrane utemeljenog na neuro nutritivnoj znanosti koja je u začetku svog razvoja.Daje se presjek danas poznatih činjenica iz farmakologije, psihologije, nutricionizma i medicine uz dodatak znanja iz povijesti i duhovnosti te medicinskih istraživanja koja će tek biti objavljena a sa ciljem razotkrivanja vječite ljudske težnje za ovladavanjem prirodom ljudskih emocija.

Zašto smo ljuti a kada tjeskobni, kada biti tužan a kako sretan može se saznati na stranicama ove knjige i naučiti kako upravljati našim i tuđim osjećajima. Koja bi hrana mogla biti odgovorna za nastanak koje emocije, zašto crveno meso može poticati agresiju a zašto mlijeko umiruje iako su oboje proteinske namirnice, što je neurotransmiter i što su to već Hipokrat i Aristotel znali a moderna znanost tek danas otkriva na njihovim temeljima. Uz ove spoznaje iznosi se sinteza četiri znanosti za četiri načina prehrane najpogodnije za svaku od četiri emocije koje čini život jedinstvenim. “Let food be your medicine and medicine be your food“ rekao je Hipokrat a današnja medicina često zaboravlja ovu vrijednu pomoć iz prirode koja nam je dostupna na tržnici.

U knjizi se nalazi jednostavna karta svijeta emocija po prvi puta na svijetu otkrivena na ovakav način te se iz karte vizualno pamte slike namirnica koje se mogu preporučiti za pojedinu emociju uz znanja o bojama, mirisima, dobu dana, glazbi, okusima, temperaturnim osjetima i ostalim elementima koji su nezaobilazni čimbenik u nastanku emocija, a o svakom od njih se također govori u knjizi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari