Proljetno čišćenje ili detoksikacija
Proljeće je doba godine kada treba napuniti baterije i osloboditi tijelo od otrova i ponekog suvišnog kilograma. U proljeće naše tijelo prolazi kroz proces detoksikacije ili eliminacije otrova, u kojem sudjeluju organi poput debelog crijeva, jetre, bubrega, pluća, limfnih čvorova i kože.. Otrovi modernog doba – zagađenje, kemikalije i druge otrovne tvari - nakupljaju se uglavnom u masnom tkivu.
Kako zima posustaje, i naša prehrana trebala bi biti laganija, a idealno bi bilo provesti pročišćavajuću kuru od nekoliko dana kako bi se organizam koliko-toliko oslobodio toksina nakupljenih od teške zimske hrane i premalo kretanja. Proljetna hrana neka u svakom slučaju bude sezonska, prilagođena podneblju u kojem živite.
Od žitarica prednost dajte ječmu, prosu, heljdi i raži, a smanjite proizvode od bijelog pšeničnog brašna. Svakako bi trebalo što češće konzumirati zeleno lisnato povrće (ali i sve ostalo), prema mogućnostima začinjeno svježim korjenom đumbira.
Od voća odaberite jabuke, šipak i drugo sočno svježe, ali i suho voće. Mliječni proizvodi neka budu malomasni, a crveno meso pokušajte ovog proljeća konzumirati što manje.
Izbor pravih namirnica ključ je uspjeha, ali ništa manje važna nije ni njihova pravilna kombinacija. Tako voće nikako nemojte jesti iza glavnog jela, već bar 2 sata nakon njega.
Ono neka vam bude zaseban obrok. Isto tako, mlijeko nikako nemojte piti nakon mesnog ili ribljeg obroka, već ga kombinirajte s kruhom, zdravim kolačima i drugim žitaricama.
Osim pravilnog izbora namirnica i njihovog kombiniranja, bitna je i količina konzumirane hrane. Velik dio ljudi ne osjeća refleks sitosti, već nakon obroka trpi težinu u želucu i cijelom tijelu, tromost i mentalnu tupost.
Ali baš suprotno, hrana je tu da se osjećamo ispunjeni novom energijom, te je treća stepenica u pravilnoj probavi i iskorištenju tvari i adekvatna količina koja ne bi trebala prelaziti 2/3 ispunjenog želuca. Od toga, dio neka svakako bude voda koju u gutljajima možete ispijati tijekom obroka.
Jedan sat prije i nakon jela ne treba piti nikakvu tekućinu jer ona razrjeđuje probavne sokove i usporava probavu. To se pogotovo odnosi na hladnu tekućinu koja je jedan od najvećih neprijatelja pravilne probave.
Dajte prednost korjenastom povrću poput hrena, daikona, celera, cikle, mrkve, rotkvica, korabe – to su namirnice koje se tradicionalno opisuju kao moćni čistači jetre, bubrega i krvi. Kombinacija peršina i celera služi kao prirodni diuretik, a posebno je učinkovita kod povišene razine mokraćne kiseline (koju reguliraju bubrezi).
Brusnice i sok od brusnica sadrže tvari koje zakiseljavaju urin i otežavaju preživaljavanje bakterija. Kod odabira soka od brusnica treba se odlučiti na onaj koji nije zaslađen, a najbolje ga je pripraviti od svježih brusnica.
Ekstrakt korijena maslačka i čaj od sljeza pomažu pri izlučivanju otpadnih tvari iz bubrega, a biljka Uva ursi od koje se pripravlja tradicionalni uvin čaj odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta.
Detoksikacija organizma i regeneracija metabolizma može se jednostavno provesti pridržavate li se sljedećih savjeta: