Prokulica, cvjetača i zelje štite od raka

Datum objave: 10. 02. 2006.

Povrće koje sadrži prirodnu tvar 13C poboljšava popravak DNK u stanicama, što ih sprečava da postanu maligne, objavili su istraživači sa Sveučilišta Gergetown u Washingtonu..
Tvari 13C ima u prokulici, cvjetači i zelju.
Istraživači su također otkrili da geistein, kojeg ima u soji, također poboljšava popravak DNK u stanicama i sprječava ih da postanu maligne.
Prijašnja istraživanja su ukazala na postojanje veze između konzumiranja ovog povrća i zaštite od raka. Ovo istraživanje se bavi molekularnim mehanizmima da se bolje objasni ova povezanost.
Geni BRCA1 i BRCA2 su proteini za popravke - oni sprečavaju da se oštećene genetičke informacije prenesu na slijedeću generaciju stanica. Ako BRCA geni imaju grešku postoji veći rizik od razvoja raka, posebno raka dojke, jajnika i prostate.
Stanice raka imaju nižu razinu BRCA proteina, što znači da bi više razine trebale spriječiti rast raka. 13C i genistein povećavaju broj BRCA proteina, što poboljšava obranu od raka.
Istraživanja kojima se pratila prehrana ljudi i njihovo zdravlje pronašla su vezu između određene hrane i rizika od raka.

Pošalji prijatelju na email

Komentari