Datum objave: 05. 02. 2013.

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je oboljenje koje pripada grupi neuroloških bolesti, a zahvaća živce te posljedično dolazi do propadanja mišića i paralize.

Istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Neurology temeljeno je na podacima iz brojnih studija provedenih na milijun ispitanika ( the National Institutes of Health (NIH) - AARP Diet and Health Study, the Cancer Prevention Study II-Nutrition Cohort,the Multiethnic Cohort, the Health Professionals Follow-up Study,the Nurses' Health Study).

Autori studije zaključili su da unos karotena (biljni pigment prisutnih u voću i povrću crvene, žute ili narančaste boje) i luteina (biljni pigment prisutan u tamno zelenom povrću) smanjuje rizik od amiotrofične lateralne skleroze dok unos likopena, vitamina C te beta-kriptoksantina nema utjecaj na smanjenje rizika. Zanimljivo je da su osobe s povećanom konzumacijom karotenoida u prehrani ujedno imale povećanu razinu tjelesne aktivnosti, uzimale dodatke prehrani u obliku vitamina E i C te su imale visoku stručnu spremu. Rezultati ukazuju da unos namirnica bogatih karotenoidima može spriječiti ili odgoditi oboljenje od amiotrofične lateralne skleroze.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ustanovio utjecaj ostalih nutrijenata na rizik od navedene bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari