Prehrana majke i kolike kod dojenčadi
Kolike (grčevi kod dojenčadi) mnoge roditelje dovode do ludila jer njihova beba neprestano plače.. Znanstvenici smatraju da su kolike uzrokovane alergijskom reakcijom na određene proteine koji se nalaze u majčinom mlijeku, a uzimaju se hranom.
Najnovija studija pokazuje da se kolike kod dojenčadi mogu smanjiti ukoliko se iz majčine prehrane eliminiraju određene namirnice.
U istraživanju je sudjelovalo 90 dojenčadi mlađe od šest tjedana koja je imala kolike. Polovica ukupnog broja majki koje su dojile svoju dojenčad u svoju prehranu uključile su hranu koja najčešće uzrokuje alergije, poput kravljeg mlijeka, jaja, pšenice, kikirikija i soje, dok je druga polovica iz prehrane isključila ove namirnice.
Nakon samo tjedan dana znanstvenici su otkrili da je u 74% dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergenu prehranu došlo do smanjenja boli. U drugoj skupini smanjenje je bilo 37%. Nadalje, nakon 5 dana zamijećeno je smanjenje trajanja plakanja kod dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergijsku prehranu i to za 128 minuta uspoređujući sa prva dva dana istraživanja. U drugoj grupi plakanje je smanjeno samo za 70 minuta.
Iako veza između alergena iz hrane i kolika kod dojenčadi nije u potpunosti potvrđena ipak se savjetuje da majke izbjegavaju takvu hranu jer bi to moglo biti od koristi za djecu koja imaju kolike.