Prehrana majke i kolike kod dojenčadi

Datum objave: 12. 04. 2004.

Kolike (grčevi kod dojenčadi) mnoge roditelje dovode do ludila jer njihova beba neprestano plače.. Znanstvenici smatraju da su kolike uzrokovane alergijskom reakcijom na određene proteine koji se nalaze u majčinom mlijeku, a uzimaju se hranom.
Najnovija studija pokazuje da se kolike kod dojenčadi mogu smanjiti ukoliko se iz majčine prehrane eliminiraju određene namirnice.
U istraživanju je sudjelovalo 90 dojenčadi mlađe od šest tjedana koja je imala kolike. Polovica ukupnog broja majki koje su dojile svoju dojenčad u svoju prehranu uključile su hranu koja najčešće uzrokuje alergije, poput kravljeg mlijeka, jaja, pšenice, kikirikija i soje, dok je druga polovica iz prehrane isključila ove namirnice.
Nakon samo tjedan dana znanstvenici su otkrili da je u 74% dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergenu prehranu došlo do smanjenja boli. U drugoj skupini smanjenje je bilo 37%. Nadalje, nakon 5 dana zamijećeno je smanjenje trajanja plakanja kod dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergijsku prehranu i to za 128 minuta uspoređujući sa prva dva dana istraživanja. U drugoj grupi plakanje je smanjeno samo za 70 minuta.
Iako veza između alergena iz hrane i kolika kod dojenčadi nije u potpunosti potvrđena ipak se savjetuje da majke izbjegavaju takvu hranu jer bi to moglo biti od koristi za djecu koja imaju kolike.

Pošalji prijatelju na email

Komentari