Prehrambeni izvori likopena smanjuju rizik od raka gušterače

Datum objave: 01. 03. 2005.

Iako je utjecaj konzumacije voća i povrća na etiologiju raka gušterače već proučavan, prvi put je izdvojena komponenta koja ima blagotvorno djelovanje na razvoj spomenute bolesti.. Ta komponenta je likopen, karotenoid čiji izvaredan (i najpoznatiji) izvor je rajčica.
U studiji je sudjelovalo preko 400 osoba koje su imale dijagnosticiran rak gušterače te preko 4000 kontrolnih subjekata.
Ispitivane su prehrambene navike učesnika studije, a nakon što su u obzir uzete godine, indeks tjelesne mase, pušenje, stupanj obrazovanja, ukupni energetski unos te unos folata, uočeno je da je najviši unos likopena, u odnosu na najniži, rezultirao smanjenjem rizika od razvoja raka gušterače za 31 %
Rezultati ove studije sugeriraju da prehrana bogata izvorima likopena, primjerice proizvodima od rajčice, može smanjiti rizik za razvoj raka gušterače.

Izvor: J. Nutr. 135:592-597, March 2005

Pošalji prijatelju na email

Komentari