Datum objave: 14. 04. 2015.

Pire krumpir, tjestenina s mesnim umakom ili sushi? Bez obzira koja jela pojedinac smatra hranom „za utjehu“, privlačnost ove hrane vjerojatno je povezana s prisjećanjem na osobu koja mu ju je prvi put pripremila.

Do ovog zaključka, koji pomaže boljem razumijevanju utjecaja društvenih čimbenika na prehrambeno ponašanje, došli su američki stručnjaci koji su proveli istraživanje na studentskoj populaciji.

Inače, tzv. hrana za utjehu (eng. comfort food) definira se kao hrana koju pojedinci jedu kada osjećaju potrebu za poboljšanjem raspoloženja. Iako hrana za utjehu može biti zdrava hrana, najčešće je to ipak hrana bogata ugljikohidratima i mastima.

Prema istraživanju, utješnu hranu uglavnom predstavljaju jela koja su pojedincima pripremali skrbnici tijekom odrastanja, a ukoliko su imali pozitivan odnos prema njima, toj hrani će se okrenuti u trenucima osjećaja odbačenosti i usamljenosti. Ovo je „čisti“ primjer klasičnog uvjetovanja.

Navedena saznanja daju uvid u ulogu hrane kod povećanja osjećaja sigurnosti i društvene povezanosti. No, autori naglašavaju kako metoda zadovoljenja društvenih potreba ima i svoje negativne strane, pogotovo ako pojedincima utješnu hranu predstavlja – „nezdrava“ hrana.

Izvor: Appetite

Pošalji prijatelju na email

Komentari