Otkrivena tajna visokoproteinske prehrane

Datum objave: 22. 11. 2005.

Tim francuskih znanstvenika s INSERM-a - Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale - iz Lyona otkrio je zašto visok unos proteina suzbija glad i daje osjećaj sitosti.. Poznato je da hrana bogata proteinima smanjuje osjet gladi te da smanjuje količinu hrane kod sljedećeg obroka. Unatoč tome, glavni hormoni koji utječu na osjet gladi i hranjenje (leptin, inzulin, kolecistokinin, PYY3-36) neosjetljivi su na udio proteina u prehrani.
Poznata je i uloga glukoze; glukoza je glavna signalna molekula i utječe na unos hrane preko portalne vene. Mithieux i njegovi suradnici su kod laboratorijskih životinja otkrili da je glukoneogeneza (stvaranje glukoze iz tvari koje nisu ugljikohidrati) u tankom crijevu pojačana nakon obroka s visokim udjelom proteina. Dakle, ova glukoza podrijetlom iz tankog crijeva dospijeva do portalne vene i ublažava sniženje razine glukoze u krvi odnosno odgađa pojavu osjeta gladi.
Izvor: Food Engineering Ingredients

Pošalji prijatelju na email

Komentari