Osobe koje redovito jedu ribu kao primarni izvor životinjskih proteina, imaju niže vrijednosti glukoze u krvi kao i niži rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
S druge strane, konzumacija crvenog mesa ima suprotan učinak – povećava rizik od dijabetesa i dovodi do povećanja tjelesne mase.
Činenjica je da se u mediteranskim zemljama, poput Španjolske, u zadnjim desetljećima smanjila konzumacija tipične autohtone mediteranske prehrane, a konzumacija zasićenih masnoća porijeklom iz crvenog mesa poprimila je zabrinjavajuće razmjere.
Skupina španjolskih znanstvenika provela je istraživanje na skupini od 340 muškaraca i 605 žena, u dobi od 55 do 80 godina, s visokim kardiovaskularnim rizikom.
Rezultati su pokazali da su oni isptanici koji konzumiraju više ribe imali niže koncentracije glukoze u krvi, dok su oni koji jedu više crvenog mesa imali veću tjelesnu masu odnosno većinom su bili pretili.
Također, u skupini koja je konzumirala crveno meso zabilježeno je da je ta konzumacija bila gotovo svakodnevna, što prelazi okvire bilo kakvih prehrambenih preporuka.
Podsjetimo da je konzumacija crvenog mesa povezana s povećanim rizikom od:
• Razvoja kardiovaskularnih bolesti
• Razvoja šećerne bolesti
• Hipertenzije
• Smanjenog životnog vijeka (prvenstveno zbog veće učestalosti pojave karcinoma i bolesti srca)
S druge strane, redoviti konzumenti ribe imaju duži životni vijek i niži rizik od razvoja nekoliko bolesti.
Navedeno ukazuje da treba pojačati prehrambenu edukaciju stanovništva o blagodatima mediteranske prehrane, te potrebama smanjenja konzumacije crvenog mesa, s istovremenim povećanjem konzumacije ribe.
Izvor: Nutrición Hospitalaria